In deze reeks neem ik je mee in wat de natuur jou allemaal wil vertellen. Deze reeks is deels op de website te lezen. Een deel zal alleen via de app beschikbaar zijn. Kijk hier voor de community-app van Holistika.
Leren praten met de natuur
Communiceren met de natuur is geen exacte wetenschap. Ik kan jou niet vertellen waar alles voor staat, want er zijn altijd meerdere interpretaties mogelijk. Wat ik met deze reeks wil bereiken is dat jij zelf contact gaat maken met de natuur. Door te oefenen open je de mogelijkheden in jezelf om uit te vinden hoe de natuur met jou wil praten. De een krijgt een stem door, de ander ruikt, nog een ander voelt. Alles is goed, er is namelijk geen fout.
Vertaling
In deze blog neem ik je mee naar een aantal situaties en mogelijkheden die je in de natuur kunt vinden met daarbij uitleg wat het zou kunnen betekenen. Zo kun je daarna zelf oefenen en ontdekken wat er bij jou gebeurt.
Kruispunt
Dit is een vrij bekende in de natuurcoaching. Een kruispunt komt vaak op je pad als je een keuze mag maken. Door in het midden van het kruispunt te gaan staan en daar even een moment te nemen om te aarden, kun je erachter komen wat het kruispunt je wil vertellen.
Als het lukt, neem dan een moment om te aarden, terwijl je in het midden van het kruispunt staat. Vertel jezelf (en vooral je hoofd ;) ) dat het niet nodig is om antwoorden te krijgen. Voel hoe alles langzaam rustiger wordt om je heen en je de verschillende wegen van het kruispunt echt gaat zien.
- Kijk welke details er opvallen
- Stap eens een weg in om te voelen wat er in je lichaam gebeurt
- Kijk waar het licht valt en wat er donker blijft op de paden - Observeer, zonder in te vullen - Vraag om begeleiding om te bepalen welk pad er bij je past
Een kruispunt is eigenlijk ook meteen een van de lastigste om te oefenen. Je hoofd wil hier echt graag grip op krijgen en vaak zit er angst op de wegen die je hart het liefst wil volgen. Wees daarom mild voor jezelf als je wilt oefenen met een kruispunt. Je bent al geslaagd als het lukt om te blijven aarden. Het is al goed als het je gelukt is om details te vinden die je vooraf nog niet gezien had.
Als je tijdens het observeren details opmerkt, ga dan mee in de verwondering. Laat het echt even binnenkomen wat je nu ineens wel kunt zien wat je eerder niet zag. Dan komt vaak ook het inzicht waarom je het nu wel mag zien.
Voorbeeld: een kruispunt met wegen die in het zonlicht staan en anderen in de schaduw kan betekenen dat jij nu voor het licht mag kiezen. Het kan ook zijn dat de wegen met schaduw je vragen om nog een eigen schaduw aan te kijken. Dan is het goed om juist nog wel even op een pad in de schaduw te blijven, tot je in de schaduw je kracht ontdekt hebt en je klaar bent om in het licht te stappen.
Een opstelling met bomen Tijdens het wandelen in het bos, kan het zijn dat je ineens naar een bepaalde plek getrokken wordt. Vaak staat zo'n plek dan synoniem voor iets wat in jouw leven speelt. Daar kun je dan een mini opstelling mee doen. In het bos zijn er vaak plekken die je aantrekken, omdat daar bomen in een bepaalde opstelling staan. Voel op zo'n moment waar jij mag staan. Dat hoeft niet in het midden te zijn. Je mag ook eerst even observeren vanaf de zijkant. Ook hier geldt: neem de tijd voor aarden en observeren. Verwonder je over datgene dat je voor ziet. Welke details worden er zichtbaar als je langer de tijd neemt? Wat is er voelbaar in jou als je naar een bepaalde boom kijkt? Het kan zijn dat je de connectie kan maken met een bepaalde situatie of groep mensen in je huidige leven. Loop de bomen dan eens af en voel welke boom voor wie staat. Het is niet erg als je in het begin vanuit je hoofd reageert. Door te blijven vertragen en aarden tijdens de opdracht, kun je aan het eind voelen of je observatie klopte. Als je voelt welke boom voor welke persoon staat, neem dan even de tijd om de groep bomen van een afstandje te bekijken. - Wie staat er dichtbij elkaar, wie zondert zich af? - Wat voor bast en takken heeft elke persoon? - Zijn er takken bovenin verstrengeld?
- Wat voor kleur en structuur bladeren heeft elke boom? Na een rustige observatie, mag je nu in het midden gaan staan en gaan zitten en als dat niet prettig voelt, kies je een andere plek op gevoel. Het gaat er nu om dat je op een veilige plek zit.
Als je rustig zit, kijk dan weer om je heen.
- Waar zit jij ten opzichte van de bomen?
- Welke details vallen er op vanaf jouw plek?
In deze oefening zet je jezelf letterlijk in de situatie die op dat moment speelt. Je voelt wat er werkelijk door je heen gaat en waar je op reageert. Je triggers worden duidelijk, doordat je bij bepaalde bomen bijvoorbeeld weerzin voelt. Ook geeft het je de mogelijkheid om de gehele situatie te zien, er letterlijk van een afstand naar te kijken. Zo haal je jezelf uit de intense gevoelens die je in de situatie ervaart. Het geeft je ademruimte en de mogelijkheid om nieuwe opties te verkennen.
Wil je na deze blog graag meer begeleiding? In de community app krijg je een persoonlijke mentor die je altijd een chatbericht kunt sturen. Dan voelt diegene mee of er nog zaken zijn die je een volgende keer mee kunt nemen in je oefening.
In de app staat nog een blog over natuurcoaching en het weer en natuurcoaching en de elementen.
Kommentare