top of page

Wie is Annemieke?

Bijgewerkt op: 22 jul. 2023

Ja, wie ben ik? In 5 woorden: Eigenwijs, sarcastisch, invoelend, avontuurlijk, hoopvol. En eigenlijk nog zoveel andere woorden. Dus ik zal maar gewoon wat meer over mijn verleden vertellen, zodat je wat meer inzicht krijgt over hoe ik geworden ben, wie ik nu ben.


Waarom?

Als klein meisje snapte ik maar weinig van de wereld. Ik snapte niet waarom er oorlog was, waarom mensen elkaar pijn deden en vooral niet waarom ze niet meer met elkaar praatten. In ons gezin was ik al snel de 'advocaat' omdat ik altijd bezig was om iedereen zijn verhaal te laten doen. Ook begreep ik niet waarom mensen straf gaven als ze van iemand hielden. Zelf leefde ik vanuit onvoorwaardelijke liefde en vond het beangstigend dat iemand anders kon bepalen dat de liefde ineens op hield, zonder dat de ander dat wist.

Selluf doen

Nadat ik een keer erg geschrokken was door onverwacht gedrag van een vriendje, kroop ik in mijn schulp. Ik wilde mezelf leren beschermen tegen het leven. In plaats van hulp vragen, besloot ik dit op te lossen. 'Selluf doen' waren immers mijn eerste woorden zo ongeveer. Mijn grootse emoties over het leven en de angst ervoor besloot ik weg te duwen. Ik ging van een afstandje kijken naar het leven en zo op onderzoek hoe het leven in elkaar zat.

Leven op de verwachtingen van anderen Het gaf me een veilige positie. Ik kon rustig kijken wat anderen mensen deden en omdat ik zelf niet goed geaard was, konden emoties me niet meer zo raken. Mijn onderzoek leverde me handige inzichten op die me relatief pijnloos door het leven leidden. Op school gaf ik de antwoorden die de leraren nodig hadden. Met vriendjes en op het schoolplein gedroeg ik me binnen de ongeschreven regels, zodat ik nooit het pispaaltje werd en ik wel vrienden had. Thuis zorgde ik dat ik niet teveel overlast gaf, maar wel mijn ei kwijt kon door eigenwijs te zijn. Ik was wat anderen van mij verwachtten, want ik had al snel geleerd dat dat de minste pijn op zou leveren.


Volwassen worden Het enige waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat ik moeite zou hebben om mijn eigen identiteit te vinden. Doordat ik mezelf zo afgesloten had van mijn lichaam, miste ik de vorming die anderen wel hebben. De pijn die ik vermeden had, zorgden ervoor dat ik niet geleerd had hoe ik de veiligheid in mezelf kon vinden. Toen ik op mijn 21e klaar was met mijn hbo-studie Journalistiek wilde ik dit nog niet zien. Ik geloofde dat ik dankzij school alles wist wat ik moest weten en voelde me heel volwassen.

Boing Ik besloot met een vriendin een eigen bedrijf te starten. Mijn eigenwijsheid was mijn leidraad. Ook dit stukje van het leven zou ik wel even oplossen. Maar inmiddels bleek het niet meer genoeg. Waar anderen een basis hadden in hun leven, had ik nog niets opgebouwd. Ik hield me groot, maar was ondertussen steeds banger. Ik hoopte dat moeder worden me antwoorden zou geven. Dat het leven dan op z'n plek zou vallen. Uiteraard werkt het niet zo. Mijn oudste zoon wilde nog meegaan in die illusie en was een lief en rustig kind. Mijn jongste besloot al in mijn buik dat hij me zou gaan spiegelen. Hij liet daar al meer van zich horen en toen we met 20 weken hoorden dat hij nierproblemen had, viel alles in elkaar.

Geen maskers meer De muur die ik opgebouwd had, viel eindelijk in elkaar. Zijn eerste 2 jaar waren intens en heftig. Met 2 kijkoperaties, 11 blaasontstekingen en een mannetje dat de fles weigerde, was er geen enkele ruimte meer voor het veilige leven dat ik zo zorgvuldig had opgebouwd. Ik stopte met mijn bedrijf en werd fulltime moeder. Ik leefde op adrenaline, omdat ik steeds in de gaten moest houden of mijn zoon misschien een blaasontsteking had. Tegelijkertijd ervaarde ik meer rust dan ooit. Simpelweg omdat mijn maskers weggevallen waren.

Kiezen voor mezelf Ik leerde hoe simpel geluk was. Ik leerde dat de dieptepunten leerden hoe je nog meer van de hoogtepunten van het leven kunt genieten. In die 2 jaar leerde ik mezelf weer een beetje kennen en besefte ik dat het hoog tijd was om mijn eigen geluk na te gaan streven.

Ik besloot in 2017 weer te gaan ondernemen. Nu gericht op mezelf en mijn eigen geluk. Ik schreef me al in voordat ik wist wat ik wilde doen en tegen de tijd dat ik dat uitgevogeld had, bleek dat ik me juist op die zoektocht mocht richten. Ik was niet de enige ondernemer die was begonnen voor geluk en ergens onderweg een andere afslag had genomen. Trauma In de jaren erna kwam er ontzettend veel moois op mijn pad. Familie opstellingen, coaching en traumabegeleiding. Ik koos eerst de veilige route en dissocieerde als het te spannend werd, zonder dat ik het door had. Ik dacht dat de lessen binnen waren gekomen, maar slechts de theorie was binnen gekomen. Ik leefde nog veel vanuit mijn hoofd en mijn coaching kwam door via mijn hogere zelf. Die was erg krachtig, maar nog niet geïntegreerd met mijn lichaam. Dat lukte pas toen ik voor het eerst durfde toe te geven dat ik bang was voor het leven. Lichaamswerk Vanaf 2021 leerde ik mijn lichaam pas echt kennen. Tot dan toe was mijn lichaam een hulpmiddel en de meeste tijd vooral een last. Het liet me voelen wat er nog aangekeken mocht worden en dat vond ik eigenlijk alleen maar lastig. Mijn lichaam omarmen en echt meenemen in alles wat ik doe, was een kado aan mijzelf en mijn leven. Het was een keuze om nu een te gaan leven. Niet meer vluchten als het spannend wordt, niet meer anderen aanwijzen voor alles wat ik van binnen voelde. Het hielp me om mijn levensenergie te openen en blokkades in mijn bekken en hart weg te halen.

Lichaam, hart en ziel Holisme was al vanaf 2017 in mijn leven, maar krijgt steeds meer diepte. Lichaam, hart en ziel betekent nu dat ik met mijn hogere zelf in contact kan komen, zonder mijn lichaam te verlaten. Het laat me zien hoe ik mijn leven kan leiden door mijn spirits te volgen en ondertussen heel geaard te zijn.


Lichaam, hart en ziel betekent kwetsbaar en open het leven in te stappen. Wetend dat ik de veiligheid in mijzelf kan vinden als het spannend wordt.

Dit werd mogelijk gemaakt doordat ik altijd mensen naast me heb gehad die er voor me waren en me ondertussen mijn eigen pad lieten ontdekken. Dat gun ik jou ook. Ga je mee op de reis van je leven?

14 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page